Rodnad och en smärtsam klyfta som delar huden på hälen i två är klassiska kännetecken på spruckna hälar. Ett tillstånd ofta förknippat med smärta och irritation men som också enkelt kan undvikas genom att förebygga och ha en bra fotvårdsrutin.
Spruckna hälar uppstår genom att huden runt hälen blir förtjockad och/eller väldigt torr. Huden tappar därmed sin smidighet och spricker lättare under tryck genom att du till exempel går. Huden blir ofta missfärgad, kan klia och kan kännas öm att gå på. Det är viktigt att behandla spruckna hälar snabbt för att undvika längre och djupare sprickor.
Det kan finnas flera orsaker till att huden blir förtjockad/torr och spruckna hälar uppstår:
- Hård hud i kombination med fel skor
- Väldigt torr hud
- Går barfota eller går med öppna skor så som sandaler
- Står mycket under en dag
- Klimatförhållanden; torr sommar och kall vinter
- Graviditet
- Övervikt
- Olika sjukdomar och andra medicinska tillstånd
- Dålig hygien
- Användning av starka tvålar
- Överdriven skrubbning av huden
Spruckna hälar är oftast ofarligt och enkelt att behandla hemma. Det är viktigt att den döda huden tas bort innan man tillför fukt. En bra rutin borde innehålla ett fotbad efterföljt av exfoliering innan man avslutar med en återfuktande kräm och låter fötterna vila.
Regelbunden fotvård inklusive man avslutar med en återfuktande kräm och låter fötterna vila. Regelbunden fotvård inklusive borttagning av förhårdnader och regelbunden användning av fuktkräm/fotkräm är effektiva sätt att förebygga spruckna hälar på.